Bellahøjmesse

Bellahøjmesse

Lørdag d. 29. januar 2022, kl. 16:00
Asser Skude

Vores land har en lang historie som søfarts- og fiskerination. Gennem tusinde år har vi levet tæt op af "søen" eller nogle i vores familie er "stået til søs". Vores historie og traditioner afspejler sig i vores sprog - selv den dag idag.

Mange ord, begreber og billedsprog har inspiration fra det omkringliggende hav og erfaringen med de vilkår, der er forbundet med havet. Ikke mindst de talemåder, som findes i vores sprog om menneskelig krise og nød.: Man "kan drukne i problemer", og "den ene ulykke efter den anden skyller ind over én". Selvom man står med fødderne solidt plantet på landjorden, kan man bruge en vending som, at man "er ude at svømme" eller er "ved at gå til bunds". Og selv midt i storbyen, kan man sige at "bølgerne går højt" – eller "at nogen druknede i vanskeligheder"

Dagens evangelium kaldes som oftest "stormen på søen" Måske kunne man også kalde den "den synkende skude" selvom det har en mere negativ klang og heller ikke er helt sandfærdigt i forhold til beretningen. Skibet synker ikke, men disciplene tror de er ved at gå ned og Peter har forladt båden og er gået fra borde - og står ude på søen - lige indtil han begynder at synke. Grunden til jeg foreslår "den synkende skude" som en alternativ overskrift til dagens evangelium er den, at beretningen tematiserer angst, og vel og mærke angst hos enhver, selv hos disciplene og selv hos den første blandt ligemænd, Peter. (Primus inter pares)

Og som præsten og filosoffen K E Løgstrup (1905+1981) noget overraskende og provokerende hævder i sin prædiken fra 1939 over dagens evangelium (prædikener fra Sandager-Holevad, Gyldendal) så kan angsten faktisk bringe noget godt i den forstand, at den kan bringe mennesket tilbage i dets rette indstilling til livet. Herom mere senere. Livet er som en rejse, med op - og nedture – gennem stille vande, gennem høj sø. Livet igennem bevæger vi os af sted over farefuldt vand på vej mod det ukendte. I vores danske sprog ligger bevidstheden om søens luner og farer, men altså også at livet er skrøbeligt - og der skal blot en "høj bølgegang" eller "høj sø" til, så kan vi gå under.